Vinteraktiviteter i Finland

Publicerad den

Den finska vintern är kall och landet räknas som ett av de kallaste länderna under vintern. Det är inte bara kylan som drabbar landet under vinter månaderna utan det snöar också och det är inte ovanligt att snön stannar kvar på marken under hela vintern. Under vintern är det för det mesta minusgrader och det kan bli så kallt som upp till -30 grader men exakt hur kallt det är under vintern skiljer såklart mycket beroende på vart i landet man befinner sig. Även fast det kan bli –30 grader på vissa ställen i landet så finns det andra ställen där det inte alls blir så pass kallt under vintern.

Vädret varierar men man bör ändå tänka på att alltid klä på sig ordentligt med kläder och ha på sig bra skor då det ofta också kan vara halt ute på vägarna. Finland är också ett land där det blir mörkt under vintern och när solen väl är uppe så är den inte uppe speciellt länge vilket såklart innebär att man alltid bör passa på att ta sig ut när solen tittar fram. Det finns förstås en stor fördel med att det verkligen blir vinter i Finland under vintermånaderna och det är att man får chansen att utöva många vinteraktiviteter.

Skidåkning eller pulka?

Skidåkning: att åka skidor i Finland är populärt och det är lätt att förstå varför det har blivit så. Det spelar ingen roll om man vill åka slalom, snowboard eller längdskidor för i Finland finns det backar för alla olika typer av personer oavsett vilken nivå man befinner sig på. I landet finns det cirka 75 olika skidorter men absolut vanligast att åka på skidsemester är såklart i Lappland. Vill man ha en riktigt bra och lyckad skidsemester men med lite mindre folk än de populära skiddestinationerna i Centraleuropa så borde man verkligen åka skidor i Finland.

Skidskor: det är inte helt enkelt att åka skidskor om man aldrig har gjort det förut men när man lär sig hur man ska göra så är det en riktigt rolig vintersport som kan utföras på många platser i landet. Skidskor kan man åka på sjön när isen är tjock eller så kan man ta sig till en skridskobana.

Bada: det kanske låter vansinnigt att bada under vintern men många håller med om att det är riktigt uppfriskande att ta ett dopp i ett hål i isen när det är som kallast ute. Vill man må riktigt bra under vintern så borde man pröva att ta ett dopp i det iskalla vattnet. Har man någon gång prövat att bada under vintern så vill man gärna göra det igen på grund av den sköna känslan man får i hela kroppen.

Pulka: en aktivitet som hela familjen kan njuta av är att åka pulka. Att åka pulka kan man göra på många ställen i landet, nästan lite vart som helst vilket gör att det är så lätt att åka pulka tillsammans med hela familjen. Bland annat så finns det många bra pulkabackar i Helsingfors