Vinteraktiviteter i Europa

Publicerad den

Vad är vinteraktiviteter? Enligt mig är det dags att ändra betydelsen av vinteraktiviteter från att bara åka skidor i fjällen till aktiviteter, vilka som helst, som man gör under vintern. Här kommer därför en hel radda med härliga tips på resmål som erbjuder aktiviteter, under vintern – vinteraktiviteter.

 

Okej, gott så. Känner du för att spendera vintern på någon annan plats än hemma där det blir allt mörkare och kallare? Såklart du ska du och resa i vinter! Det finns inga skäl till att inte upptäcka vårt vackre Europa under vintermånaderna. Storstadssemester juletid är helt magiskt. Berlin med alla sina julmarknader och muggar med rykande glüwein. Sevärdheter och god mat med mustiga smaker och skummande ölstop. Känner man för att inte åka så långt är våra grannländer i norden helt klart väl värda vinterbesök. I Norge behöver man kanske inte nämna möjligheterna till att åka skidor – utför liksom långfärds. Deras berg och djupa dalar ger vyer som är svåra att föreställa sig. Vackert minst sagt. Annars har vi Finland, som också bjuder på viss skidåkning, men som av andra skäl också är ett ypperligt land att uppleva i vinterskrud. Ta bra norrskenet. Finland ligger till stor del mot Östersjön och kusten har världens största skärgård. Att uppleva skärgården i minusgrader och glittrande snö är helt enkelt något alldeles särskilt. Speciellt de gamla fyrarna som står som kustvaktare och håller koll över vattnet. Naturligtvis får man inte heller glömma att besöka självaste tomtefar. Ja, du läste rätt. Jultomtens riktiga hem sägs ligga i Rovaniemi i Finland, och inte kan man väl missa chansen att önska sig något riktigt fint i julklapp?!

Europa är stor och resmålen många

Annars finns det otaliga storstäder runt om i Europa som visar upp sig från sin bästa sida under vintern. Bryssel – Europas huvudstad. Vackra byggnader och en storstadspuls utöver det vanliga. London är en pärla och aldrig fel att besöka, inte heller när det börjar lida mot jul. Harrods med sin julskyltning är världsunik och St. Pauls Cathedral bjuder på mysiga Christmas Carols. Storbritanniens huvudstad är perfekt om man vill mixa mys med storstadsfeeling där shopping, roliga evenemang och kulturella inslag ingår. Paris måste jag också bara ta med. För när passar det bästa att åka och besöka alla stora museer om inte på vintern?! När kylan sveper fram utanför dörrarna är dessutom ett franskt litet café mer än perfekt. Aldrig har en espresso med en nybakad croissant smakat bättre – jag lovar. Storstäderna är fler och alla unika på sitt egna sätt. Krakow, Prag, London, Paris, Rom, Wien…ja, Europa är än mycket större. För den som är lite less på kylan men ändå inte känner för att åka jorden runt för att få en gnutta sol på sin bleka kropp behöver inte bli förtvivlad. Europa levererar på den fronten också. Malta eller Cypern ligger längst söderut i vår världsdel. Trots att temperaturen inte ligger på samma höga nivåer som under sommaren är det långt mycket varmare och framförallt ljusare i södra Europa än i Norden. Om man tycker att havet är för kallt (för det biter lite grann) finns det allt som ofta pooler på hotellen. Jag får inte heller glömma Gran Canaria som är Spaniens riktiga solparadis och som alltid levererar. Sammetslen sand mellan tårna och tillförsel av D-vitamin i solens strålar. Det kan onekligen behövas under vintern när man annars bara vill gå i ide.

Europa är stor och resmålen många

Som sagt, känner du för att resa bort och bara ta hand om dig själv ett tag under vintern finns det inget som hindrar dig. Packa väskan och upptäck vårt fina Europa.