Vinteraktiviteter i Asien

Publicerad den

När man säger Asien kanske inte vinteraktiviteter är det första som man kommer att tänka på. Låt oss härmed ändra det. För faktum är att Asien är ett smörgåsbord av skidorter, vandringsmöjligheter, värmande vintermenyer samt monument och sevärdheter, som om man har tur är extra utsmyckade med vinterdekorationer.

Bara för att gör det klart för alla som tvivlar, bergen i Asien är helt enastående när det kommer till skidåkning. På naturlig väg har det därmed blivit tradition med skidåkning och utbudet är överväldigat. Intresset för att ta sig ner för berg i hissnande fart på ett eller annat sätt är stort och inbjudande för turister som delar invånarnas intressen. Om du fortfarande rynkar på näsa, eller har någon grinig person bredvid dig som tvekar och säger ”men det ligger ju så långt söder ut” kan jag bara instämma. Asien ligger mer söderut än Sverige, men de har högra berg. Altituden är alltså den faktor som gör att det kan bli så optimala förhållanden för snö och i nästa led, skidåkning. Japan brukar tas upp som ett riktigt föregångsland när det kommer till skidåkning. Här finns några av världens mest uppskattade backar och inte är det så konstigt med tanke på att landet har fler skidorter än något annat land. För just Japan är faktiskt inte bergen särskilt höga. De är i normala fall lägre än både europeiska bergskedjor och amerikanska. Men tack vara landets läge kommer det in starka vindar från Sibirien med snöfyllda moln som faller ner på topparna. Kvaliteten på anläggningarna är hög, som så mycket annat i Japan och människorna är otroligt artiga. Inte får man heller glömma den härliga vintermaten som det bjuds på när man har varit ute i det fria en hel dag. Washoku är värmande nudelsoppa som kan innehålla lite smått och gott. Men riktigt populärt är helt klart de heta grytorna – nabe. Om man gillar ostron är även vinterostron i Japan en delikatess.

Iran levererar vinteraktiviteter

Ett annat populärt land i Asien för den som vill ut på vinteraktivitetsäventyr är Iran. Iran bjuder på utomordentlig pudersnö på sina höga berg. Landets invånare, i synnerhet ungdomarna är ofantligt roade av att åka snowboard eller skidor nerför sina berg. Något som gjort att utbudet ökat allt mer den sista tiden. För den våghalsige är Iran prefekt. Offpist-utbudet går knappast att slå någon annanstans. Bergkedjorna som är mest populära är Alborzbergen i norr med sina hisnande höjder på över 4000 meter över havet, samt södra Zagrosbergen. Värt att nämna är att iranierna kan det här med afterski. Värmande te och välluktande vattenpipa. Ångande köttgrytor eller helt vegetariska sitter också på sin plast efter en heldag i backen. Andra härliga platser att tillbringa vinter på i Asien, som också erbjuder skidåkning, inte alls på samma nivåer som Japan och Iran (än) men som ändå kan bli riktigt lyckade om man lyckas pricka in rätt tid och plats är Kina, Indien, Kazakstan, Sydkorea, Turkiet, Pakistan, Libanon och Ryssland. Ha dock koll på hur det politiks läget ser ut för varje land. Ibland är det inte riktigt passande att besöka landet som turist på grund av samhälleliga oroligheter.

Iran levererar vinteraktiviteter

Hoppas att detta gjorde dig lite mer inspirerad av att åka till en annan världsdel för att utöva sina vinteraktiviteter på. Låt nu dina vyer vidgas och boka in en vinterresa till Asien.