Vinteraktiviteter för barnen runt om i världen

Publicerad den

Vinteraktiviteter är inte alla som får vara med om medan dem är barn, många kanske inte ens har sett snö, beroende på vart de bor. Men hur eller hur så innebär oftast vinteraktiviteter mycket kul för många barn runt om i världen. Vinteraktiviteter kan innebära allt från pulkaåkning och snöbollskrig till att avnjuta en kopp varm choklad inomhus. För de barn som har möjlighet att gå ut och leka i den alldeles första snön är vintern en härlig upplevelse. Många barn i de nordiska länderna har i stort sett samma förutsättningar när det kommer till utomhuslek. Det vill säga mycket snö och kallt klimat. Detta klimat finns självklart på flera ställen i världen, men förekommer som starkast i de nordligaste länderna. Kallt klimat och snö är nog det många tänker på när de hör ordet vinter. Det innefattar för många även en hel del lek och bus. De vanligaste utomhuslekarna för barn som har tillgång till dessa härliga stunder är snöbollskrig, bygga snögubbar eller helt enkelt bara vara i snön.

Aktiviteterna kan också bero mycket på ålder och kön hos barnet, då små barn oavsett kön tenderar att uppskatta att endast få vara ute i snön och bygga en å annan snöskulptur med sina föräldrar medan lite äldre barn tenderar att variera sina aktiviteter lite, främst beroende på kön. De aktiviteter som är vanligast bland lite äldre killar är snöbollskrig och byggnationer som snöfort eller snögubbar. Detta då killar oftast är lite mera uppe i varv när de är små och älskar att få utlopp för den energin (detta syftar främst på snöbollskrig). Tjejer kan självfallet också både vara uppe i varv och tycka det är jätteroligt med både snöbyggnationer och snöbollskrig men vanligtvis så tenderar tjejer att vara något lugnare även när dem får chansen att springa runt och leka. Detta resulterar i att tjejer oftast gör snöänglar och snöskulpturer eller leker andra lekar i snön än just snöbollskrig istället. Något annat som alla barn vanligtvis tycker är jättekul under vintern är att åka pulka eller snowracer. Detta ger den där härliga känslan av att få åka jättefort ner för en brant backe och för kanske första gången ge lite av en adrenalinkick.

 

Vinteraktiviteter inomhus

 

Vinteraktiviteter behöver självfallet inte innebära saker utomhus som att leka i snön eller åka pulka, utan det kan också innefatta saker som att bygga en igloo av kuddar inomhus eller tillochmed bara kolla/läsa en vinterinspirerad film eller bok. Detta känns kanske som det mera självklara alternativet för dem som antingen inte har tillgång till att leka i snön eller för dem som ligger hemma i sängen i förkylning. Andra saker som kan vara roliga för barn att göra inomhus under vintern är exempelvis bakning av godis och pepparkakor när det närmar sig julen eller vilken högtid man nu väljer att fira. Något som alla barn uppskattar oavsett om dem varit ute och lagom kommit in i värmen och är sådär småfrusna eller om dem legat inomhus och myst hela dagen, är en kopp varm choklad med grädde och marshmallows. Det är en riktig höjdpunkt på dagen för de allra flesta.

Vinteraktiviteter inomhus