Norrsken i Kiruna

Publicerad den

Norrsken är ett slags ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar ökar hastigheten, blir till höga energier i magnetosfär och tillslut kraschar i atmosfären. Det är inte något som händer överallt i magnetosfären och därför kan man bara se norrsken på vissa speciella platser. På norra halvklotet kallas detta för norrsken medans liknande ljudfenomen som uppstår på södra halvklotet kallas för sydsken. Sydsken är däremot inte alls lika vanligt som norrsken och därför är det såklart naturligt att det pratas mer om just norrsken. Norrskenet är ett slags ljus med olika färger som lyser på himlen. Det är vanligast att ljuset är gulgrönt men det förekommer även att ljuset är karminrött, violett alstras eller blått alstras.För att lyckas se ett norrsken i Sverige så bör man befinna sig i Norrbotten där det bästa stället i Norrbotten för att kunna få en bra titt på norrskenet är i Kiruna. Norrskenet i Kiruna syns till bäst från september till april och det bör vara mörkt utomhus för att man ska kunna se norrskenet samt att det kan vara bra om himlen är relativt klar annars blir det betydligt svårare att faktiskt se norrskenet tydligt. Eftersom det bästa sättet att få en bra titt på norrskenet är i mörkret så är det bästa att befinn sig på ett ställe där det inte finns någon belysning som kan störa en.

Viktigt att komma ihåg är att ett starkt norrsken inte befinner sig på himlen speciellt länge, man kan räkna med tio minuter ungefär, ibland till och med kortare än så. Det innebär med andra ord att man såklart ska njuta till fullo så länge som norrskenet varar men som tur är så finns det fler chanser till att se norrskenet om man skulle råka missa det en dag. Många påstår också att man kan höra norrskenet men det finns inget riktigt bevis på om det stämmer. Många forskare tvivlar på att man skulle kunna höra ett ljud samtidigt som man ser norrskenet eftersom ljudvågorna rör sig betydligt långsammare än vad ljuset gör vilket innebär att det borde vara omöjligt att både se ljuset och höra ljudet på samma gång. Forskarna har kommit fram till att det rimliga vore att man hör ljudet ungefär fem minuter efter själva norrskenet men även fast det är fallet så är de många människor som har sagt att de har hört ett sprakande ljud när de sett ett starkt norrsken.

Norrsken förr i tiden

en båge över norra horisonten

Förr i tiden trodde de från Lappland att norrsken visade vad det skulle bli för väder. Om norrskenet exempelvis visade en båge över norra horisonten så var det troligt att det skulle bli en kall vinter. Däremot om norrskenet lyste högt upp i himlen så trodde de istället att vädret skulle bli mildare. Det fanns också en stor respekt för norrskenet och många trodde att ljuset skulle kunna döda, specifikt döda barnen. Därför var det få barn som fick vara ute när de var norrsken på himlen. Vissa lät förstås sina barn vara ute bara de inte glömde att ta på sig mössan.