Bygg din egen igloo

Publicerad den

Att bygga sin egna igloo i ett klimat som i Sverige är en utmaning, men det är inte omöjligt. Börja med att förbereda ett område som är mellan 6-10 meter bred. Därefter kan man gå i två olika riktningar. Den ena riktningen innebär att man gräver ett cirkulärt hål och bygger blocken ståendes i hålet, således att man bygger upp igloon helt inifrån. Den andra riktningen innebär att man trampar ner sitt cirkulära område så mycket som möjligt för att få bästa möjliga stabilitet. Vill man så kan man även använda sig av ett rektangulärt område, eller skapa en igloo i en form av en triangel. Därefter kan man bygga den inifrån eller utifrån. Det viktigaste att tänka på är att basen måste vara så stabil som möjligt för att minska risken för kollaps.När man väljer mellan is eller snö för att bygga sin igloo så ska man välja snö. Ismassa är för tätt och man kan riskera kvävning när byggnaden är färdig, även om man skapar hål för ventilation. De ultimata blocken av snö är de som redan är färdigt packade i marken och som man kan skära ut och fixa till. Detta är dock till för riktigt kalla klimat. I Sverige bör man ha olika boxar att packa snön i för att sedan låta den frysa över natten och därefter användas till igloon. Snön ska packas så tätt som möjligt i dessa förvaringsboxar och bör resultera i block som är minst 38 cm höga och 20 cm tjocka.

Dags att börja stapla

Börja med att lägga de första blocken i en cirkel. Täta blocken med snömassa för att säkerställa stabiliteten. När den första cirkeln är skapad så tar man en kniv och jämnar ut överdelen av blocken. På detta viset så kommer nästa del att fästa bättre. Fortsättningsvis med de resterande raderna så skär man till en liten lutning i alla blocken som ska upp, utifall man bygger en traditionell igloo. Detta för att det ska bli en kupol när det är färdigt. Vill man göra det lättare för sig så skapar man en rektangulär eller kvadratisk igloo.

igloo-byggnad

Alltmedan man bygger kupolen uppåt så måste blocken jämnas till för att passa varandra. Detta görs enklast med en bra kniv. Det minsta skillnaderna fyller man i med packad snö. Den svåraste delen att fästa är taket och kräver en del tålamod. Packa så tätt som möjligt och säkerställ enbart takets del med snö, is eller vatten att frysa över natten. När kupolen är byggd och har stabiliserats så kan man skära ut hål för för ventilation och öppningen. Utan ventilation så riskerar man risken för koloxidförgiftning. Hela raden på botten eller toppen av kupolen kan innehålla hål för ventilation.Öppningen skär man ut genom att börja på botten och därefter långsamt skära vidare i en oval riktning. För bästa hållbarhet av blocket så bör det puttas in mot igloon istället för att dras ut. Om blocket är helt så kan detta sedan användas till att göra en traditionell, överhängande del till igloons ingång. Slutligen så tar man bort allt snö från ingången och tätar eventuella mindre hål och sedan är igloon redo att användas.