Mest udda stället för vintersport?

Publicerad den

När man tänker sig vintersporter och var man ska ägna sig åt dem är det nog först och främst Norrland som kommer upp i ens tankar, eller att man tar sig ner i Europa och är någonstans i Alperna vintertid.
Vad tänker du då om det i samma mening kommer upp både Afrika och vintersport? Knappast att det är en ekvation som går hand i hand. Det gjorde väl inte kanske direkt, men vintersport är faktiskt fullt möjligt på några platser runt om i Afrika. Bland annat Marocko, Algeriet och Lesotho bjuder på skidåkning.

Bra klass på skidorten i Afrika

Åker man till Afrika kan man inte förvänta sig att möta skidåkning i klass med den man hittar i Alperna, men den är faktiskt helt ok. Speciellt om det är Marocko man väljer att åka till. Uppe i Atlasbergen hittar man riktigt ok skidåkning och av de alternativ man har att välja på i Afrika är den helt klart i topp. Lite annorlunda är det dessutom att packa ned skidutrustningen om man väljer att ta sig upp till skidbacken från till exempel Marrakech där det inte alls finns någon snö, tvärtom. Den skidort som är nummer ett i Marocko heter Oukaimeden och ligger ca 80 km från Marrakech. Det tar dryga en och halv timmen att ta sig upp hit från staden och vill man möta ett afrikanskt vinterlandskap kan man ägna sig åt mer än skidåkning här uppe. Här finns det många aktiviteter att roa sig med och de 4167 meter som den högsta toppen ligger på är inte fy skam. Själv skidorten ligger dock inte så högt upp utan på 2600 meters höjd. Liften går dryga 800 meter högre upp och skidåkningen blir riktigt bra på de här höjderna. Den här skidorten har också störst utbud av backar av de som ligger i Afrika och snön är inte fullt så mjuk som den blir på de andra orterna.

Hög standard rakt igenom

Man kan tänka sig att en skidort i Afrika ska ha lite sämre standard vad gäller faciliteterna, men det är faktiskt precis tvärtom här. Här möts du av ett nytänkande och fräscht koncept som går rakt igenom hela verksamheten. Allt håller samma standard som vi är vana vid i Europa och det enda som skiljer är att restauranger erbjuder marockansk mat och designen och stilen på byggnaderna är marockansk. Vad gäller kvaliteten på det som är kring skidåkningen är den bra rakt igenom.

Vill man ha skidåkning till bra pris har man också kommit rätt. Prisläget är riktigt bra jämfört med till exempel Alperna och vill man åka skidor medan det är lågsäsong i Alperna är det högsäsong i Marocko vilket faktiskt passar perfekt. Afrika är helt klar lite spännande om man tänker på att man ska göra en annorlunda vinteraktivitet som man kan minnas resten av livet. Dessutom är det något som är roligt att berätta för vänner och bekanta när man kommer hem igen och något som helt klart är utöver det vanliga.