Lär dig åka snowboard

Publicerad den

Många som tipsar om hur man lär sig åka snowboard och hur man lär ut de olika teknikerna säger att det tar bara åtta till tio åk innan man har de flesta detaljer på plats som att slippa åka och bromsa hela tiden till exempel. Det första man skall tänka på som nybörjare på snowboard är att det INTE går att styra om man lutar sig bakåt! Man ska helt enkelt luta sig FRAMÅT alltid!

Viktigt är också såklart att använda alla skydd som krävs till alla kroppsdelar du är rädd om! I snowboard händer många benbrott om man inte har rätt skydd på sig det har jag själv sett när jag jobbat på en akutavdelning under vinterhalvåret. Hjälm, benskydd, handledsskydd och alla andra skydd såklart! Det jag har lärt mig om snowboard är att du skall vara otroligt modig för att börja med denna sport! Inget för den äldre stelare generationen som mig i alla fall! Man ska ha god balans och fysik för det här! Man skall återigen luta sig och ha tyngden på främre foten! Inte för att svänga utan för att skapa balans. Så använder man mycket armar så är det lättare att styra om man vevar lite med dom (skratt)! Klä dig varmt är också ett stort plus så att du inte blir sittandes alldeles kylig i snön och får någon kall sjukdom för att du inte hade mer kläder på dig! Det bästa tipset man kan få tycker nog jag är att man skall ta lektioner från en riktig snowboard-lärare! Där får du de perfekta grunderna och ingen kompis behöver bli olycklig för att ha lärt ut “fel” sker av misstag till dig. (Ibland har man en förmåga…)

Luta dig inte bakåt!

Det allra bästa sen är ju att träna, träna och träna i slacka backar för att bromsa, svänga och inte låta skäret hugga i och så vidare i all oändlighet! Och INTE luta dig bakåt då! Ta gärna med någon som är väldigt duktig på att lära ut vad den personen lärt sig på ett bra och förståndigt sätt. Inga våghalsar göre sig besvär! 61

Luta dig inte bakåt!

Sen är det ju som sagt bara ut och öva, öva och öva då så sitter det så småningom ska du se!  Man kan svänga på två sätt i snowboard och den enklaste skall tydligen vara skärande sväng som det heter. En del åkare anser att det är lättare att träna i “riktiga” backar medan andra vill börja i dom mindre luten. Så länge man “vågar” kasta sig ut bland både små och stora backar har man ju en klar fördel för är man skraj för det så skall man inte åka snowboard utan något helt annat! Så det är en tuff sport – absolut! Jo, en del tycker inte att det är bra att “slänga för mycket med armarna” men det är naturligtvis en smaksak! Smaken är som baken-delad! Men en påminnelse åter igen är att som många tipsar om: Ta lektioner om du ska lära dig åka snowboard för det har du igen så du kan åka säkert och friktionsfritt i backarna!