Lär dig åka skridskor

Publicerad den

Det första en del tänker på när det gäller skridskor är självklart ishockey. Andra tänker lika självklart på att konståkning är ju skridskor i sin skönaste art. Vilket av dom man än tycker så är skridskor en form av sport som människor över hela världen har praktiserat och alla har de tyckt att det har varit roligt!Att sätta på sig ett par skridskor är en konst i sig. Man skall snöra dem rätt så att de sitter stadigt och säkert på foten så att man inte vrickar den och blir skadad det första man gör. Ett annat måste när man lär sig åka är självklart att ha hjälm! Man vet inte när man kommer att göra en vurpa – för det gör man allra först – alltid – innan man lärt sig! Man är bokstavligen som ”bambi på hal is”!

När du väl står där på isen med dina snörade skridskor som också måste vara väl slipade om det skall fungera. På alla ishallar finns utrusning som hjälper dig att se till att skären är vassa (skridskornas skenor), då är det dags att börja röra sig försiktigt fram över isen. Först är man inte särskilt graciös, men det kommer, det kommer så småningom! Man skjuter försiktigt ifrån med den ena foten (insidan) så att man får lite fart och sedan den andra i nästa skär (steg). Nu åker man skridskor! Mycket sakta men säkert kan man ett steg i taget åka lite fortare för varje steg, eller skär som det kallas. När man ska stanna i sin åkning gör man det enklast genom att åka mot sargen (väggen på isrinken). Om man vill kan man hålla i den de första gångerna man åker skridskor om man känner sig lite osäker i början. Det är bara att öva, öva och öva igen tills man efterhand känner sig säkrare i sin åkning. Ett annat sätt att stanna är att böja knäna som en hockeyspelare och svänga till så att snön sprutar sådär häftigt som de gör. Man övar tills man har fått in rätta ”snitsen” som känns tryggast för en själv.

Bra övningar

En bra övning är att först åka sakta och öka farten succesivt och åka fort och sen sakta ner igen och åka sakta en stund till och hålla på i den övningen så man känner sig trygg i detta. Sakta/fort/sakta/fort osv. Träna också att åka på ett ben. Då tränas balansen in väldigt bra. Det viktigaste när man lär sig åka skridskor är att man tycker det är kul! Lättast är ju att lära sig att stå på skridskor redan när man är väldigt liten, men även vuxna kan lära sig att åka så det är aldrig försent när man än vill börja! När man är yngre finns olika märken man kan ta för olika saker man har lärt sig ungefär som när man tar simmärken fast detta är på is istället.

Bra övningar

Man övar och övar så till slut är man så duktig att man kan börja öva sig på att till exempel göra piruetter precis som konståkarna gör! Det finns ingen gräns för hur långt du kan komma om du övar mycket! Du kanske blir den nye ”Foppa” Forsberg i hockey, vem vet?