Konstsnö räddningen för vintersporter

Publicerad den

Självklart är det viktigt med natursnö, men med tanke på att klimatet förändras vilket gör att vintern bli varmare innebär att det inte längre går att förlita sig på helt och hållet på den äkta snön längre. Allt fler anläggningar som behöver förlita sig på snö för olika typer av vintersporter har allt mer börjat använda sig av konstsnö istället för att vara säkra på att kunna erbjuda snö åt sina utövare.

Skillnaden mellan snötyperna

Vanlig natursnö är väldigt beroende av sin omgivning och så länge det är tillräckligt kallt ligger den kvar, men så fort det blir varmt smälter den. Konstsnö däremot tillverkas genom att vatten och luft blandas under ett högt lufttryck. För att få bästa resultat bör snön tillverkats vid 5 – 10 minusgrader och vid låg lufttryck, gärna med svaga vindar. Det gör att konstsnön hamnar där den ska. Konstsnö innehåller en högre halt av vatten jämfört med natursnö, vilket gör att snön är betydligt kompaktare och tåler plusgrader samt sol. Natursnö består av mer luft och är därför mer fluffig.

Vintersporter och konstsnö

När inte naturen på egen hand ser till att det kommer snö får man hjälpa den på traven och se till att det kommer snö i backarna och spåren. Tack vare konstsnön blir vintersporterna längdskidor och utförsåkning möjliga att utföra ändå. Skidsäsongen räddas i många fall då inte vädrets makter ser till att natursnö kommer, men framför allt förlängs säsongen eftersom konstsnön klarar av plusgrader och sol.

Investerar i snökanoner

Allt fler skidanläggningar investerar i någon form av system för att ha möjligheten att tillverka sin egen snö, vilket hänger ihop med att det inte gå att lita på att natursnön kommer och när den kommer. Likaså har det blivit billigare att tillverka snö eftersom det inte längre går åt lika mycket energi som det gjorde tidigare. Det vanligaste är att det används snökanonsystem på utförsbackar, men det har blivit allt vanligare att även längdskidanläggningar använder sig av konstsnö.

Fördelar med konstsnö

Konstsnö blir tillverkat direkt, jämför med en meter natursnö blir två till tre decimeter snö som är packad. Tillika tar det tid för vanlig snö att sätta sig och bli åkbar. På konstsnö går det att åka med en gång. Tillverkad snö tåler värme och sol, även om det skulle regna. Vilket beror på att konstsnön är mer kompakt. Längre skidsäsong, eftersom den kompakta konstsnön ligger kvar längre. Likaså kan säsongen börja tidigare. Konstsnö blir också tåligare och blir enklare att reperara om snön fattas någonstans. Att tillverka egen snö gör att skidanläggningarna kan rikta in sig på en större målgrupp och blir mer trovärdiga bland sina besökare. Detta tack vare att det alltid går se till att det finns snö i backarna och spåren. I samband med att konstsnö tillgodoser behovet av snö kan anläggningarna räkna med ökade intäkter vilket beror på att man har fått fler besökare.

Några nackdelar finns det

Några nackdelar finns det

Natursnö kostar inget, men det kostar att tillverka konstsnö och det behöver investeras i snökanoner. Visserligen ökas kostnader för energiförbrukningen samt en investeringskostnad, men det uppvägs av ökade intäkter.