Fiska under vintern

Publicerad den

Att fiska är en trevlig och rolig upplevelse. Idag är det många människor som fiskar och har det som ett väldigt stort intresse. Att fiska under våren, sommaren och hösten är givetvis det allra vanligaste, men det går även att fiska under vinter. Det är lite krångligare men det går med lite redskap och vilja. Om man däremot ska fiska en viss fiskart så är det bra att se över vart dessa håller till, då vissa kan vara svårare att fiska under vintertid.

Det är en utmaning att fiska under vintern men det är värt det om man tycker om att fiska eftersom det är en trevlig upplevelse. När sjöarna frusit till is så får man borra ett hål i isen för att man sedan ska kunna fiska. Dock krävs det att isen är så pass hård att man kan gå på den, annars kan det bli farligt. Det krävs att ha en del tålamod och att man har disciplin då det kan bli rätt kallt. På vissa ställen är vattnet inte alltid fruset och där är det lättare att fiska om man inte har tillgång till exempelvis en borr.

Vilka fiskar kan man fiska under vintern?

En del fiskar är inte lika aktiva under vintertid och därmed svårare att fånga. Gäddan till exempel är en sådan fisk. Även om den trivs i kallt vatten så är den inte lika aktiv och gör därför inte lika många hugg på betet. Det innebär dock inte att man inte kan fiska gädda, men det är lite svårare och kan ta längre tid. Gäddan är som mest aktiv under hösten och våren. Havsöringen däremot är lättare att fiska eftersom den trivs i lägre temperaturer, dock är den mest aktiv under tidig vår, men är givetvis lättare att fiska än exempelvis gäddan.

Vilka fiskar kan man fiska under vintern?

Abborren trivs främst i högre temperaturer, men de är samtidigt lätta att fånga om man hitta rätt ställe. Ofta måste man borra fler hål runt samma ställe när man fiskar abborre. Det viktigaste när man fiskar är att man har rätt fiskedrag eftersom det finns många olika drag, beroende på vilken fisk man ska fiska. Är man osäker på vilket drag man ska använda så kan man alltid ta reda på vad som gäller och vilket drag som är bäst.

För att få fiska krävs tillstånd

Precis som med allt fiske så krävs det att man har tillstånd att fiska. Det innebär att man måste ansöka om ett tillstånd och får ett så kallat fiskekort. Men även om man har tillstånd så är det förbjudet att fiska överallt. Detta finns tydliga skyltar om på vilka ställen det gäller. När man har införskaffat ett tillstånd så får man alltså fiska där det inte är något förbud. En annan sak man måste tänka på när man ska fiska är att det finns så kallat fredningstider för vissa fiskar. Det innebär att vissa fiskarter inte får fiskas under vissa delar av året. Det måste man alltså kolla upp, vad som gäller för respektive fiskart innan man ger sig ut och fiskar.