Bygga en snögubbe på bästa sätt

Publicerad den

Det är alltid lika spännande när den allra första snön kommer varje vinter. För många vuxna blir som barn på nytt och är redo för att kasta snöbollar, åka pulka, göra snöänglar och det allra bästa att göra sin egen snögubbe.

Speciellt om man har mindre barn är lek i snö ett perfekt sätt att umgås och bygga på sina relationer. Förutom att ni alla har otroligt skoj, kommer det bli ett härligt minne för sina barn. Så det är bara att samla ihop familjen, fixa varm choklad och mackor, klä på sig varmt och sedan bygga den bästa snögubben som ni någonsin har gjort.

Hur ska snön vara?

För att en snögubbe ska bli perfekt och så bra som möjligt krävs det att snön går att krama. Testa med att göra en snöboll. Funkar det så är snön helt utmärkt för snögubbebygge. Snön ändrar sig efter vilken temperatur och väder det är. När det är riktigt kallt och solen skiner så att det gnistrar i snön, då funkar det inte att göra snöbollar. Detta beror på att snöflingorna i snön inte har någon fästförmåga.

Skulle det snöa och temperaturen ligger runt nolla, då är det bästa förutsättningarna att göra snöbollar. Det beror på att iskristallerna kan fästas samman. Därefter är det bara börja göra stora snöklot. Ett klot börjar att man gör en snöboll som sedan rullas i snön tills man har fått den önskande storleken. En klassisk snögubbe består av tre klot som stapplas ovanpå varandra. Det största klotet underst, sedan mellersta och till slut det minsta klotet överst (se bild). För att fästa kloten används lös snö som fäster klotet ihop med varandra.

Några bra verktyg

För att få den allra bästa snögubben kan det underlätta att ha några verktyg med sig. En snöskyffel eller stor spade, för att fösa ihop snön med. En spetsig spade för att trycka in snön mellan kloten och dylikt. Ha gärna en matkniv med för att kunna skulptera. För att slippa frysa bör man ha handskar eller vantar som är varma, men framför allt vattenavvisande.

Accessoarer

En snögubbe kan inte vara utan accessoarer så att det syns att det är en gubbe tillverkad av snö. Den traditionella moroten som används som näsa. Små stenar för att göra mun, ögon och knappar. Kvistar som ska bli armar.  För att inte snögubben ska frysar kan man ju alltid sätta på en mössa, halsduk och vantar.

Självklart kan man dekorera sin snögubbe utifrån sin egen fantasi, vilket blir så mycket roligare för de som går förbi gubben sedan. För att utmana bygget kan snögubben står på två ben, eller sitta på en bänk eller luta sig mot en vägg.

Vill man så går det också att göra en snölykta som är enkel att göra när det ändå är kramsnö. Rulla snöbollar till en lykta, sätt sedan in ett ljus eller lampa i lyktan och den kommer lysa upp tillvaron för snögubben. När sedan bygget är klart är det mysigt att värma sig med sin medhavda matsäck med varm choklad och mackor. Sedan är det bara mysa, äta och beundra ert mästerverk.