Bästa vinteraktiviteterna i Australien

Publicerad den

Det mesta av Australien består av kargt ökenlandskap, men möjligheter till snö och vinter finns det ändå. Det är nere i Tasmanien som det kommer snö och möjligheterna till att ägna sig åt vintersport finns.
Nationalparken Ben Lomond är den mest centrala delen och den klassas även som den bästa skidorten på Tasmanien. Självklart går det inte att jämföra med de allra största platserna på jorden i de stora bergskedjorna där möjligheterna är nästan oändliga och backarna både stora och långa, men det här bergsområdet erbjuder hela sex kilometer pistad backe och det räcker oftast för att underhålla de flesta gästerna.

Den orörda nationalparken

Det som fascinerar mycket när man kommer till Ben Lomond. Oavsett om det är för att åka skidor eller bara för att få se nationalparken är att allting är nära naturen. Ingenting känns långt bort och var man än vänder och vrider sig har man naturen bakom knuten. Något man ändå bör komma ihåg är att det är bra att ha snökedjor när man ska köra hit själv. Precis som vi precis skrev innan är det mesta av Australien kargt landskap  och några däck som är anpassade för vinterväglag sitter det inte på någon bil. Jag läste om en som hade åkt i skidbacken i Ben Lomond och den berättade att den hade stött på djur i backen. Skillnaden mot många andra skidbackar är att den här ligger i en nationalpark och något exploaterat turistområde är det knappast man har att vänta upp i bergen. Här blir man mer att med naturen och lite kan man jämföra det med att åka upp till Norrlands inland. Naturen och djuren går hand i hand med skidåkningen och det gör en hel del av charmen med att åka här.

En helt annorlunda charm

Det kan vara så att om man en gång har tagit sig till den här typen av skidorter kan det vara svårt att gå tillbaka till en hederlig skidbacke full med turister. Charmen med att åka nära naturen blir lätt en svårslagen skidåkning oavsett om snön är i toppklass eller inte.

Det kan också vara så att om man åker till Australien är inte det man egentligen åker dit för att åka skidor, men vill man passa på att göra något riktigt annorlunda och att man dessutom har planerat att åka till Tasmanien är det verkligen värt ett besök. En annan sak som ofta slår en när man kommer till platser där naturen fortfarande blommar fullt är tystnaden som ofta uppstår. Det är samma känsla när man är i Norrland och det är precis som att man kan höra tystnaden tystna när lugnet infaller.

Bestämmer man sig för att åka hit för att uppleva skidåkningen kan det vara bra att boka i tid. Det är begränsat med boende och även om det inte är långt att ta sig upp i bergen kan det vara bra att ha mer än en dag på sig att utforska områden då det finns mer än skidåkning att uppleva.