Att åka pulka

Publicerad den

Att åka pulka är så roligt så det skulle alla människor som har möjlighet prova på som inte testat det tidigare. De flesta barn älskar att susa nedför en pulkabacke och det är lika kul för många vuxna.
Man kan även bli dragen av hundar i sin pulka och det är jättespännande. I de flesta slalombackar och skidanläggningar finns det även pulkabackar för de som hellre åker utför i en pulka än ett par skidor. Det krävs ingen teknik alls utan det är bara att ta plats i pulkan och susa iväg tills det hisnar i magen. För den som inte vill ha så mycket fart finns det flackare backar överallt så man kan välja någon av dem istället. Själva ordet pulka betyder egentligen halvtäckt släde och kommer från finskan. Men den kommer tidigare från samiskans så även finnarna har lånat ordet av dem. Det finns väldigt många modeller av pulkor och dom har olika användningsområden. I fjällvärlden är dom täckta för att skydda mot väder och vind och ser lite annorlunda ut än de vanliga man är van vid att se.

När man åker pulka efter draghundar har man en sorts pulka som är mycket starkare än en vanlig pulka i plast. Pulkan kan bära 20 kilos tyngd och är lite annorlunda konstruerad eftersom den ofta ingår i ett hundspann med flera hundar. Det finns många fina pulkabackar runt om i Sverige och ett ställe som är väldigt fint är Sunne i Värmland. Här finns det många roliga backar med olika svårighetsgrad så det finns en backe för alla smaker. Ski Sunne har nio nedfarter, uthyrning av både pulka och skidor, sju liftar, många glada och hjälpsamma värmlänningar full skogen som gärna ger en hjälpande hand ute i backarna och många restauranger och värmestugor om man blir frusen ute i kylan.

Rokkmakkstugan

Ett annat fint ställe är Rokkmakkstugan vid Ängen som serverar våfflor som är alldeles nygräddade. Här kan man åka både pulka och skidor och det är en bit till stugan, men väl värt besväret. Centralt i Sunne vid Sundsberg finns en underbar backe att åka pulka i och även en fin grillplats alldeles intill. Inne på Kolsnäs som ligger alldeles intill finns också ett motionsrum, solarium och bastu om man vill varva sin utevistelse med att komma in i värmen en stund.

Rokkmakkstugan